niedziela, 13 września 2009

Suppli'



Suppli’
Czyli ryżowe kulki z mozzarellą.

Danie rodem z Rzymu.

Najlepiej jest je robić z resztek risotto z pomidorami, ale można tez nieco inaczej.
Składniki

Ryż
Sos pomidorowy - dobry, taki jak do makaronu, porządnie doprawiony itp.
Mozzarella
Jajko
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Olej do głębokiego smażenia
Parmezan starty

Ciepły ryż wymieszać z sosem pomidorowym i parmezanem. Całość powinna być na tyle gęsta, żeby udało się uformowac kuleczki.. gdyby masa okazała się być za rzadka sypnąć nieco tartej bułki.
Odstawić do przestygnięcia
Wbić roztrzepane jajko.
Porządnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę osączyć, pokroić w kostkę

Formować kulki / owale ;-),do każdego włożyć 1 kostkę mozzarelli.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.
Osączyć na papierze kuchennym i zajdać.
Na zimno też są dobre

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz