Znaczy się ten fioletowy
Przerobiłam go na placki
Przystojniaka kroimy w plastry. Dowolnej grubości
A potem drania panierować
W mące
Jajku
Bułce tartej wymieszanej ze startym parmezanem i chili.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony ząbek czosnku, przesmażyć, czosnek zdjąć.
Na patelnię wrzucić bakłażany. Smażyć z obu stron przez jakieś 4 minuty.
Zdjąć, odłożyć w ciepłe miejsce.
Na patelnię wrzucić pokrojonego w plastry pomidora. Szybko przesmażyć.
Ułożyć dekoracyjnie :) albo i nie.
W środek można włożyć plaster mozzarelli, żółtego sera, sera pleśniowego.. co kto lubi
W tle majaczy sobie sznycel z indyczej piersi z cytryną i kaparami.
oraz zapuszkowałam, tfu zawekowałam
wg przepisu z dodatku do GW. Rzecz jasna z przeróbkami.
4 małe (ja miałam 2 średnie) bakłażany pokroić w plastry
Smażyć na patelni grilowej lub teflonowej
6 suszonych pomidorów (z oleju) pokroić
1 słoik (dałam pół) czosnku marynowanego ziołowego (miałam zwykły) odsączyć
Bakłażany wymieszać z pomidorami i czosnkiem.
Zalewa:
szklanka oliwy (dałam pół z czego 1/3 to oliwa aromatyzowana cytryną)
pół szklanki octu winnego (dałam pól na pół winny i pomidorowy)
szczypta pieprzu cajeńskiego (Dałam chili w proszku)
dorzuciłam kilka ziaren pieprzu i ciut soli.
Marynatę wymieszać. Zalać nią bakłażany.
Przełożyć do słoika, zalać marynatą.
Pasteryzować 15 minut
Zdjęcie wkrótce, może..
Ah, mniam! Pychoty same, te melanzane! ;)
OdpowiedzUsuńSię poetycko zrobiło :)
OdpowiedzUsuń