czwartek, 3 września 2009

Jajo w pomidorze czy jak kto woli pomidor faszerowany


Przepis pochodzi z ostatniego numeru Mojego Gotowania
Odrobinę go podrasowałam

4 pomidory (i u mnie malinowe)
4 jajka
300 g żółtego sera
Szklanka soku pomidorowego
Bazylia świeża
Sól
Pieprz
chili

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Pomidorom odkroić „czapeczki”, wydrążyć. Miąższu nie wyrzucać
Ser żółty zetrzeć

Miąższ rozdrobnić, wymieszać z serem, wlać sok pomidorowy, wrzucić porwaną bazylię, doprawić solą , pieprzem i chili.
Do żaroodpornych miseczek włożyć nieco masy, w środek wetknąć wydrążonego pomidora, wbić jajko, posolić, popieprzyć.
Wstawić do piekarnika
Zapiekać aż jajo się zetnie.

4 komentarze:

  1. z dodatkiem bazylii musi smakować wybornie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna swietna propozycja Marghe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przez Ciebie wypatrzona i ulepszona! :))

    OdpowiedzUsuń