sobota, 15 sierpnia 2009

Żółte ziemniaki pieczone


Ilości ziemniaków nie podam ..bo to zależy od ich rozmiaru i apetytu głodomorów. U nas były bardzo malutkie, sporo..

3 - 4 łyżki wrzątku
Torebka szafranu
Pół cukrowej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka gruboziarnistej musztardy
Suszona papryczka chili
Łyżka czarnuszki siewnej (black cumin seeds)
Sól
Pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Wrzątkiem zalać szafran, odstawić na chwilę
Cebulę pokroić w spore kawałki
Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć.. co kto woli.
Ziemniaki umyć, przekroić na pół (jeśli są większe to można kroić na ćwiartki). Wrzucić do żaroodpornego naczynia razem cebulą i czosnkiem.
Do szafranu dodać musztardę i ocet. Płynem polać ziemniaki, zamieszać, doprawić czarnuszką, chili, solą i pieprzem.
Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową. Piec około 40 minut. Zdjąć przykrywkę ./folię i piec kolejne 10 minut.

1 komentarz:

  1. Sliczny kolor maja te ziemniaki! Niestety z powodu aktualnych upalow ograniczam uzycie piekarnika do minimum, ale zapisuje do wyprobowania w jakis deszczowy, chlodny dzien ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń