wtorek, 18 sierpnia 2009
Pizzowe bułeczki
I znowu dziecko się dorwało do garów.
Postanowiła zrobić bułeczki z pizzowym nadzieniem.
I zrobiła
Ciasto tradycyjne – na pizzę
400 g mąki
25 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
oliwa
Sos:
Pomidory z puszki
Ciut oliwy
Czosnek, sól, pieprz
drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść (nas wyręcza mikser)
Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić.
Przygotować sos – wszystkie składniki wrzucić do garnka, poddusić i już . Przestudzić
Podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować / rozciągnąć, faszerować czym kto chce. Córka posmarowała ciasto sosem pomidorowym , na wierzch nałożyła warstwę ricotty i kilka kawałków mozzarelli.
Pomogłam jej uformować bułeczki.
Posypała solą i pieprzem
Piekły się jakieś 20 minut w 220 stopniach.
Są dobre na ciepło i na zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajnie, ze masz taka Gabe :) I ze Gaba ma taka fajna mame ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bea :)
OdpowiedzUsuń