czwartek, 20 sierpnia 2009
Czekoladowe wiśnie pod kruszonką
Kilogram wiśni wydrylować
Wrzucić je na patelnię z :
¾ szklanki wody,
¾ szklanki cukru,
kopiastą łyżką kakao,
kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego,
2 i ½ łyżkami skrobi kukurydzianej
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Wymieszać.
Łyżką cedzakową (chodzi o to, żeby wiśnie nieco osączyć z sosu) przekładać wiśnie do żaroodpornego naczynia.
Przykryć kruszonką
KRUSZONKA
4 łyżki masła, w miare miękkiego
1/3 szklanki brązowego cukru
½ szklanki mąki
Trochę posiekanych orzechów nerkowca i płatków kokosowych (http://www.smaczny.pl/sklep/zdjecia/prod3046.jpg)
Wsio ładnie łapkami wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki
Piec około 20 – 30 minut . Można zrumienić pod grilem.
Pozostały po wiśniach sos wlać z powrotem na patelnię (można go przetrzeć przez sito.. gdyby pływały w nim kawałki owoców), podgrzać dodając jeszcze ciut gorzkiej czekolady.
Podawać z sosem (niekoniecznie)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zrobiłam i .... pycha niebo w gębie,rodzinka się zajadała :-)) naprawdę fajny deser, legumina, a sos z wiśni i czekolada mniam - wspaniale zestawienie.
OdpowiedzUsuńAdusiaR