środa, 12 sierpnia 2009

Kokosowo orzechowe doce de laite

Przywieźliśmy sobie kiedyś słoik kokosowego doce de leite. Nie wiedzieć czemu szybko wyszedł.. krem, nie słoik.
Trzeba było temu jakoś zaradzić.
Jako, że trudno lecieć do Brazylii po słoik słodkiego kremu trza było coś samemu wykombinować.
Znalazłam przepis na dulce de leche.. i podrasowałam

http://www.davidlebovitz.com/archives/2005/11/dulce_de_lechec.html

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Pół puszki mleka kokosowego – najlepiej wierzchnie warstwa – ta gęsta 
Łyżka kakao
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Pól łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem kokosowym. Wlać do żaroodpornego naczynia. Dodać sól.
Naczynie szczelnie zakryć – folią aluminiową i przykrywką.
Piec w kąpieli wodnej przez minimum 1,5 h

Wyjąć, przelać do garnka, dodać kakao i masło orzechowe. Postawić na gazie i dokładnie wymieszać. Gotować aż całość osiągnie upragnioną konsystencję 
Można przełożyć do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.
Można też zjadać na bieżąco, tak jak my :)

9 komentarzy:

  1. Oj, to musi być pyszne! Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale mnie nie dziwi, ze szybko wyszedl :)
    taki podrasowany musi byc dobry!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję, bo poszukiwałam a niedługo bardzo mi się przyda :) Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  4. no cudnie brzmi, trza spróbować zrobić, bo składniki mam - tylko napisz mi, proszę, jak duża ta puszka mleka kokosowego??

    OdpowiedzUsuń
  5. 533 g :D
    http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=1802

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajnie to brzmi, do czego używasz? bo ja zapewne bm łyzką wyjadła cały słoik ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga-aa, na kanapki wędruje, zamiast nutelli ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj kochana, zakręcona jesteś, bo chodziło mi o mleko kokosowe , a nie skondensowane, więc ponawiam pytanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle zakręcona :)
    Aczkolwiek pojemnośc mleka kokosowego taka sama jak skondensowanego :)
    Tylko nie mieszaj przed otwarciem, bo Ci gęsta warstwa się rozbełta :D

    OdpowiedzUsuń