Przepis podała Krystyna9
www.cincin.cc/index.php?showtopic=29139&st=0
Warto zrobić.
Szybkie i pyszne.
* 1 szklanka mąki
* 4 łyżki cukru pudru ( z małą górką)
* 110-130 g masła
* szczypta soli
* skórka otarta z 1 cytryny
Wszystkie składniki wyrobic na kruszonkę. Można rękami, można w malakserze. Wysypac
na dno formy ( u mnie 25x21cm -mierzony spód blachy) i lekko ugnieśc ręką.
Wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 15 minut.
* sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 3/4 - 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki ( z małą górką)
* cukier puder do posypania
Całe jajka wbic do miski i dodac cukier. Wymieszac ( nie ubijac) i następnie dodac sok z
cytryny razem ze skórką oraz mąkę. Dobrze wszystko wymieszac.
Wyjąc podpieczony spód z piekarnika i wylac na niego masę jajeczno cytrynową.
Ponownie wstawic i zapiekac ok. 40 - 50 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
Dobrze ostudzic i pokroic na kwadraty. Posypac cukrem pudrem"
ja zrobiłam z nieco większej ilości bo blaszkę miałam większą.
widziałam na cc kostkę Krystyny
OdpowiedzUsuńzachwyciła mnie
a tutaj równie piękna
zrobię kiedyś z pewnością
cytrynowe jest pyszne!:-)
A ja mam całe kilo cytryn w lodówce i się zastanawiam co z nich zrobić? Ta kostka wygląda na wyjątkowo smaczna, więc notuję przepisik :)
OdpowiedzUsuńi ja sie na te kostke Krystyny czaje,wczoraj namietnie studiowalam ten przepis :)) wyszla ci kuszaco!!!
OdpowiedzUsuńJa również dojrzewam do jej zrobienia ;), wygląda bardzo kusząco i smacznie:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie to wygląda, uwielbiam cytrynowe ciasta, więc chyba i ja zrobię:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmm wygląda przepysznie!!!!
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezetuje, tak słonecznie. Zapisuję. W przyszłosci przyjdzie i na nią pora :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne i jakie proste.
OdpowiedzUsuńMój blog:
www.aspoleczna.pl