piątek, 21 sierpnia 2009

Cytrynowa kostka Krystyny

Przepis podała Krystyna9
www.cincin.cc/index.php?showtopic=29139&st=0
Warto zrobić.
Szybkie i pyszne.



* 1 szklanka mąki
* 4 łyżki cukru pudru ( z małą górką)
* 110-130 g masła
* szczypta soli
* skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki wyrobic na kruszonkę. Można rękami, można w malakserze. Wysypac
na dno formy ( u mnie 25x21cm -mierzony spód blachy) i lekko ugnieśc ręką.
Wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 15 minut.

* sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 3/4 - 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki ( z małą górką)

* cukier puder do posypania

Całe jajka wbic do miski i dodac cukier. Wymieszac ( nie ubijac) i następnie dodac sok z
cytryny razem ze skórką oraz mąkę. Dobrze wszystko wymieszac.

Wyjąc podpieczony spód z piekarnika i wylac na niego masę jajeczno cytrynową.
Ponownie wstawic i zapiekac ok. 40 - 50 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.

Dobrze ostudzic i pokroic na kwadraty. Posypac cukrem pudrem"

ja zrobiłam z nieco większej ilości bo blaszkę miałam większą.

9 komentarzy:

  1. widziałam na cc kostkę Krystyny
    zachwyciła mnie
    a tutaj równie piękna

    zrobię kiedyś z pewnością

    cytrynowe jest pyszne!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam całe kilo cytryn w lodówce i się zastanawiam co z nich zrobić? Ta kostka wygląda na wyjątkowo smaczna, więc notuję przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja sie na te kostke Krystyny czaje,wczoraj namietnie studiowalam ten przepis :)) wyszla ci kuszaco!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również dojrzewam do jej zrobienia ;), wygląda bardzo kusząco i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie to wygląda, uwielbiam cytrynowe ciasta, więc chyba i ja zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmmm wygląda przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie się prezetuje, tak słonecznie. Zapisuję. W przyszłosci przyjdzie i na nią pora :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetyczne i jakie proste.


    Mój blog:
    www.aspoleczna.pl

    OdpowiedzUsuń