sobota, 15 sierpnia 2009

Schab pieczony w orientalnym stylu


Danie inspirowane „Kuchnią chińską” Ching – He Huang

Kawałek schabu bez kości. Nasz chyba nie ważył kilograma
Marynata:
3 papryczki chili
4 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru.
2 łyżki sosu rybnego
Sok z 1 limonki
2 łyżki ketcap manis / jasnego sosu sojowego
2 łyżki mirunu
2 łyżki oleju arachidowego
Garść świeżej bazylii


Składniki marynaty zmiksować.
Mięso nieco podziurawić nożem, zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin.. albo i na cała noc.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Mięso lekko osączyć z marynaty, włożyć do żaroodpornego naczynia. Naczynie przykryć. Piec (na każdy kilogram mięsa 1 godzina pieczenia, tak przynajmniej ja robię). Kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę.
Resztę marynaty przelać do garnuszka i gotować aż zgęstnieje.
Mięso podawać z sosem, posypać świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz