czwartek, 20 sierpnia 2009

Czekoladowe wiśnie pod kruszonką





Kilogram wiśni wydrylować
Wrzucić je na patelnię z :

¾ szklanki wody,
¾ szklanki cukru,
kopiastą łyżką kakao,
kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego,
2 i ½ łyżkami skrobi kukurydzianej

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Wymieszać.

Łyżką cedzakową (chodzi o to, żeby wiśnie nieco osączyć z sosu) przekładać wiśnie do żaroodpornego naczynia.
Przykryć kruszonką

KRUSZONKA
4 łyżki masła, w miare miękkiego
1/3 szklanki brązowego cukru
½ szklanki mąki
Trochę posiekanych orzechów nerkowca i płatków kokosowych (http://www.smaczny.pl/sklep/zdjecia/prod3046.jpg)

Wsio ładnie łapkami wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki

Piec około 20 – 30 minut . Można zrumienić pod grilem.

Pozostały po wiśniach sos wlać z powrotem na patelnię (można go przetrzeć przez sito.. gdyby pływały w nim kawałki owoców), podgrzać dodając jeszcze ciut gorzkiej czekolady.

Podawać z sosem (niekoniecznie)

1 komentarz:

  1. Zrobiłam i .... pycha niebo w gębie,rodzinka się zajadała :-)) naprawdę fajny deser, legumina, a sos z wiśni i czekolada mniam - wspaniale zestawienie.
    AdusiaR

    OdpowiedzUsuń