wtorek, 18 sierpnia 2009

Pizzowe bułeczki



I znowu dziecko się dorwało do garów.
Postanowiła zrobić bułeczki z pizzowym nadzieniem.

I zrobiła
Ciasto tradycyjne – na pizzę

400 g mąki
25 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
oliwa

Sos:
Pomidory z puszki
Ciut oliwy
Czosnek, sól, pieprz

drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść (nas wyręcza mikser)
Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić.

Przygotować sos – wszystkie składniki wrzucić do garnka, poddusić i już  . Przestudzić

Podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować / rozciągnąć, faszerować czym kto chce. Córka posmarowała ciasto sosem pomidorowym , na wierzch nałożyła warstwę ricotty i kilka kawałków mozzarelli.
Pomogłam jej uformować bułeczki.
Posypała solą i pieprzem
Piekły się jakieś 20 minut w 220 stopniach.

Są dobre na ciepło i na zimno.

2 komentarze: