środa, 31 marca 2010

"Suflet" serowy z pomidorkami i musztardą




Inspirowany przepisem z Pikantnych dań Good Ford Magazine

200 g młodego szpinaku
6 jajek
425 ml mleka
1 łyżka angielskiej musztardy w proszku
200 g chleba (około 3 kromek) ze skórką
200 g cheddara
100 g sera pleśniowego
Pomidorki koktajlowe
Pieprz
Sól (niedużo)

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Żaroodporne naczynie o pojemności 2 litrów posmarować masłem.

Szpinak zblanszować lub po prostu przelać wrzątkiem.

Ser zetrzeć.

Masa:
Chleb rozdrobnić i namoczyć w mleku
Do miksera wbić jajka, dodać musztardę, namoczony chleb (razem z mlekiem) sól i pieprz.
Zmiksować na jednolitą masę. Dodać odciśnięty szpinak, raz przemielić, żeby go lekko rozdrobnić ale nie zamienić w papkę. Wmieszać ¾ sera.
Masę wlać do formy, posypać resztą sera, w masę powtykać pomidorki.
Piec 30 – 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz