środa, 31 marca 2010
"Suflet" serowy z pomidorkami i musztardą
Inspirowany przepisem z Pikantnych dań Good Ford Magazine
200 g młodego szpinaku
6 jajek
425 ml mleka
1 łyżka angielskiej musztardy w proszku
200 g chleba (około 3 kromek) ze skórką
200 g cheddara
100 g sera pleśniowego
Pomidorki koktajlowe
Pieprz
Sól (niedużo)
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Żaroodporne naczynie o pojemności 2 litrów posmarować masłem.
Szpinak zblanszować lub po prostu przelać wrzątkiem.
Ser zetrzeć.
Masa:
Chleb rozdrobnić i namoczyć w mleku
Do miksera wbić jajka, dodać musztardę, namoczony chleb (razem z mlekiem) sól i pieprz.
Zmiksować na jednolitą masę. Dodać odciśnięty szpinak, raz przemielić, żeby go lekko rozdrobnić ale nie zamienić w papkę. Wmieszać ¾ sera.
Masę wlać do formy, posypać resztą sera, w masę powtykać pomidorki.
Piec 30 – 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz