wtorek, 16 marca 2010

Kurze nóżki w czarnuszce

Doszłam do wniosku, że podtytuł mojego bloga do czegoś zobowiązuje.
Jak codzienne obiady to codzienne obiady. Postaram się (w miarę możliwości) codziennie dokumentować to co zajadamy. No dobra, może nie wszystko jak leci bo przeciez nie wrzucę zdjęcia kaszanki, którą zamierzamy jutro skonsumować :D

Dziś były kurze nogi. Pieczarki na dwa sposoby plus sałata z orzeszkowym winegretem.
Na deser sernik. Dzieło mojej mamy. Wybooorny.

Zacznijmy od drobiu

Kurczak – dowolne jego części
300 ml jogurtu naturalnego – np. greckiego lub bałkańskiego
Skórka i sok z 1,5 cytryny
1,5 łyżki czerwonej pasty curry
Sól
Pieprz
Sezam
Czarnuszka
Orzeszki ziemne rozdrobnione
1 papryczka chili suszona i pokruszona
Lub co kto tam lubi 

Jogurt, pastę curry, sok i skórkę cytrynową dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Kurze nogi.. lub każdą inną ich cześć opłukać, osuszyć
Ponakrywać
Ułożyć na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu.
Polać sosem jogurtowym. Odstawić na 1 h.
Posypać czym kto tam chce. Ja sypnęłam tym co wyżej ;-)
Piekarnik rozgrzać porządnie.
Kurczaka piec aż będzie upieczony :D
Kilka minut przed końcem pieczenia włączyć grill, żeby się drób porządnie z wierzchu zarumienił a skórka stała się chrupiąca



Do tego sałata z winegretem :
olej z pestek winogron
sok z cytryny
musztarda Dijon
ocet sherry
orzeszki ziemne pokruszone
1 mały ząbek czosnki
sól
pieprz


a teraz pieczarki
400 g pieczarek
2 cytryny
Pól litra wody
Sól
Pieprz
Oliwa cytrynowa o oliwa zwykła
Natka pietruszki
Ząbek czosnku
Oliwki
kapary

Pieczarki obrać lub oczyścić
Pokroić w dowolny kształt :)
Sok z 2 cytryn wycisnąć
Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, dodać sól.
Wrzucić pieczarki i pogotować z 5 minut.

Pietruszkę posiekać lub pociąć. Rozdrobnić w każdym razie.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić.
Do miski wlać 1 łyżkę oliwy zwykłej i 1 łyżkę oliwy cytrynowej, wrzucić czosnek i pietruszkę. Doprawić sola i pieprzem.
Dodać osączone pieczarki, trochę oliwek i kaparów. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia

i drugie

400 g pieczarek
Łyżka octu balsamicznego
Kilka plasterków papryczek jalepeno + ciut octu
1 czerwona cebula, nie za duża
1 mały ząbek czosnku
Oliwa
szczypiorek

Cebulę posiekać, czosnek posiekać
Na patelni / w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać pieczarki, podlać odrobiną octu balsamicznego i mniejszą odrobiną octu spod papryczek.
Papryczki pokroić bardzo drobno
Dodać do pieczarek.
Całość krótko poddusić. Pieczarki nie powinny się rozciapać
Posypać szczypiorkiem




Na deser sernik z ziemniakami
1 kg sera tłustego lub półtłustego,
5 jajek,
kostka dobrego miękkiego masła,
3 średnie ugotowane ziemniaki,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (taki na 1/2 l mleka - bez cukru),
1 cukier waniliowy,
bakalie (jak ktoś lubi, ja wole bez).

Ser i ziemniaki zemleć dwukrotnie, utrzeć żółtka z cukrem, masłem, dodać resztę składników i na końcu pianę z białek.
Piec ca 30- 35 min. w nagrzanym do temp. 180-200st. piecyku.
Nie zaglądać do piecyka podczas pieczenia. Wyłączyć piecyk, uchylić drzwiczki i dopiero po kilku minutach otworzyć na oścież :D. Jeszcze nie wyjmować z pieca - dopiero po kolejnych kilku minutach delikatnie wyjąc foremkę. Polać polewą czekoladową

Zdjęcie jest dość wiekowe, ale to nie ma wpływu na smak ciasta :D

Zdjęcie jest dosć wiekowe, ale to nie ma wpływu na smak ciasta :D

4 komentarze:

  1. Wow! o kurczę! - niezłe jest! :) Czy czerwona bardzo się różni się od zielonej? Bo mam tylko tę drugą...

    pozdr!

    pees. dawaj tę kaszanę bez krępacji! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rób spokojnie z zieloną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarnuszka to wspaniała przyprawa - bardzo często ją stosujemy.

    OdpowiedzUsuń