środa, 31 marca 2010
Odwrócona tarta bananowa wg Nigelli
z "Lato w kuchni przez cały rok"
Błyskawiczne ciasto. Słodkie jak ulepek.
Ilość na 1 tartę upieczoną w formie o średnicy 20 cm
Ciasto francuskie
50 g masła
75 g drobnego cukru
1 łyżka syropu z melasy*
1 łyżka śmietany kremówki
3 – 4 banany
Kilka truskawek (to już mój dodatek)
Ciasto rozmrozić
Wyciąć koło wielkości formy, w której będziemy piec tartę.
Masło, śmietanę, cukier i syrop z melasy wrzucić do rondelka, podgrzewać (na niedużym
ogniu) aż do uzyskania gęstego sosu toffi. Ja podgrzewałam nieco za krótko i wyszedł mi
dość blady sos. Ale smaczny :)
Sos wlać na dno formy. Przestudzić
Banany i truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na sosie.
Całość przykryć ciastem. Porządnie docisnąć.
Piec przez 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Wyjąć, odwrócić do góry nogami i zajadać. Ponoć najlepsze na ciepło.
*
Syrop z melasy = golden syrup. Bywa dostępny w Polsce, ale nie jest łatwo go znaleźć.
Można zastąpić miodem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz