piątek, 19 marca 2010
Lekko pijany kurczak
Przyznaję się bez bicia, że nie on był dziś na obiad ino najlepsza pizza w mieście stołecznym
Czyli u Enzo
Czyli w Pizzerii Bella Napoli na warszawskim Bródnie.
Aparatu nie zabrałam to zdjęcia nie będzie :D
Przepisu też nie. Bo nijak się tej pizzy w domu nie da odtworzyć. Nie ta temperatura pieczenia..
A kurak był.. kiedyś tam.
A że fajny to go wrzucam zamiast pizzy :D
Przepis pochodzi z Mojego gotowania. Miesiąca niestety nie pomnę
1 cebula
1 łyżka oleju / oliwy
100 g przecieru pomidorowego
200 g śmietany
200 ml piwa pszennego
Sól, pieprz
Papryka w proszku
1 kg filetów z kurczaka
300 g pieczarek
200 g fety
Nie byłabym sobą gdybym nie dodała nieco chili.
Cebulę posiekać i zeszklić na gorącym Oleju / oliwie. Wymieszać z przecierem pomidorowym. Dodać śmietanę i piwo, zagotować Doprawić solą, pieprzem, papryka, chili.
Ostudzić
Kurczaka podzielić na nieco mniejsze porcje. Zalać marynatą piwno śmietanową. Odstawić na minimum 12 h.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki
Fetę pokroić w kostkę.
Kuraka ułożyć w żaroodpornym naczyniu (uprzednio natłuszczonym), przykryć warstwą pieczarek. Polać kilkoma łyżkami marynaty.
Piec 30 minut. Posypać feta i piec kolejne 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przyznam, że nie rozumiem co miałes/ łaś na myśli ;-)
OdpowiedzUsuń