czwartek, 25 marca 2010

Sernik cytrynowy z białą czekoladą i truskawkami



Sernik z białą czekoladą i cytryną

Spód
100 g herbatników (maślanych)
Pół łyżki cukru
50 g rozpuszczonego masła

Masa serowa
Pół kilo twarogu tłustego
3 jajka
80 g pokruszonej / startej białej czekolady
Sok z 1 cytryny
Pół szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąki

Polewa:
Śliwki, truskawki
Sok z połowy pomarańczy
Cukier- kilka łyżek

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Herbatniki, cukier i masło zmiksować.
Przełożyć do formy, porządnie docisnąć
Piec 10 minut
Przestudzić

W tzw. międzyczasie porządnie utrzeć składniki na masę serową.
Masę wylać na spód z herbatników.
Piec około 30 – 40 minut.

Truskawki i śliwki pokroić.
Na patelnię wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Poczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować.
Wrzucić owoce, porządnie je „obtoczyć” karmelu.

Przestudzony sernik polać owocami

1 komentarz: