czwartek, 25 marca 2010
Sernik cytrynowy z białą czekoladą i truskawkami
Sernik z białą czekoladą i cytryną
Spód
100 g herbatników (maślanych)
Pół łyżki cukru
50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
Pół kilo twarogu tłustego
3 jajka
80 g pokruszonej / startej białej czekolady
Sok z 1 cytryny
Pół szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąki
Polewa:
Śliwki, truskawki
Sok z połowy pomarańczy
Cukier- kilka łyżek
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Herbatniki, cukier i masło zmiksować.
Przełożyć do formy, porządnie docisnąć
Piec 10 minut
Przestudzić
W tzw. międzyczasie porządnie utrzeć składniki na masę serową.
Masę wylać na spód z herbatników.
Piec około 30 – 40 minut.
Truskawki i śliwki pokroić.
Na patelnię wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Poczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować.
Wrzucić owoce, porządnie je „obtoczyć” karmelu.
Przestudzony sernik polać owocami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ on pięknie wygląda! I jakie kolory :)
OdpowiedzUsuń