wtorek, 30 marca 2010

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

sporo czosnku zmiażdżyć
2 szalotki posiekać
1 papryczkę ostrą pokruszyć

Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oliwy
Podsmażyć
dodać paprykę w proszku, sól i pieprz
wlać wodę lub wywar (nie za dużo - 1,5 szklanki circa)
dodać puszkę pomidorów
i ok 200 ml przecieru pomidorowego
pogotować
zmiksować

wsypać czerwoną soczewicę
gotować aż zmięknie

Chlapnąć łyżkę naturalnego jogurtu (niekoniecznie)



Lub wersja błyskawiczna.

Tylko trzeba mieć jakiś wywar pod ręką. Ja miałam, cieniuuutki na wołowinie i włoszczyźnie. Do tej zupy się nadał.
Zatem wywar do gara, do wywaru puszka pomidorów, do pomidorów ząbek czosnku. Pogotować chwilę, doprawić chili w proszku. Zmiksować.
Wsypać soczewicę. Gotować aż zmięknie.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, bardzo lubie. Tylko daje jeszcze kumin i kolendre, ale to moze osobiste zboczenie - po prostu bardzo je lubie z soczewica. :)

    OdpowiedzUsuń