czwartek, 1 kwietnia 2010

Zielona zupa


W oczekiwaniu na wiosnę i nowalijki zrobiłam czyskę w zamrażalniku :D
Zalegały mi tam jaki resztki groszku i fasolki szparagowej
Zakręcilam więc zupę.
1 łyżka oliwy
25 g masła
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku , posiekane
225 g ziemniaków
Około litra wywaru warzywnego
200 g mrożonego groszku
100 g mrożonej fasolki szparagowej
Kilka Garści szpinaku świeżego
2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku
Cytryna
Bazylia świeża
Ew. ciut sera pleśniowego

Groszek i fasolkę rozmrozić
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Cebulę i czosnek poddusić na oliwie z masłem.
Dodać ziemniaki, wlać wywar, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować około 10 minut.
Wrzucić fasolkę i groszek.
Gotować kolejne 10 - 15 minut.
Dodać szpinaki bazylię. Już nie gotować, nie trzeba
Zupę zmiksować.
Dodać musztardę
Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny

Podawać z serem albo bez :D

1 komentarz:

  1. czyli nawet sprzątanie zamrażarki może miec pyszne efekty.. ;-)

    OdpowiedzUsuń