czwartek, 22 kwietnia 2010
Ryżowo szpinakowe kulki na parze robione
I znowu Anjum Anand
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/608153
375 g młodego szpinaku
300 g ugotowanego ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
130 g mąki z ciecierzycy
3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (zastąpiłam czarnuszką)
Szczypta asafetydy (niekoniecznie)
¾ łyżeczki przyprawy khar (niekoniecznie). Dobrze, że niekoniecznie bo nawet nie wiem cóż to takiego. Google też chyba nie http://images.google.com/images?hl=en&q=khar&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi ‘;-)
½ łyżeczki chili w proszku
1 – 1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia talerze / folii
¾ pasty ze świeżego imbiru
¾ pasty z czosnku
Od siebie dodałam nieco soku z cytryny i kilka porwanych listków mięty.
Zagotować wodę w garnku, nad którym będziemy „parować” kulki. Ja wrzuciłam do niej kawałki cytryny. Dla zapachu
Szpinak posiekać b. drobno. Ja poszłam na łatwiznę i wrzuciłam go do miksera, noże posiekały go w moim imieniu :)
Dodać resztę składników, porządnie wymieszać.
Utoczyć kulki :)
Do naczynia do gotowania na parze wstawić talerz lub wyłożyć ją folią aluminiową. Natłuścić.
Układać kulki.
Gotować na parze przez jakieś 15 minut.
Niestety szpinak straci kolor.
Podawać.. z czymś jogurtowym
My zjedliśmy z jogurtem z ogórkiem, czosnkiem i miętą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Od jakiegoś czasu się zastanawiam co by tu na parze zrobić, co wykroczy poza standard warzyw różnorakich na parze, bądż łososie na parze. Ciekawy przepis, pewnie niebawem u mnie kulki szpinakowe zagoszą. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://sunitabhuyan.com/?p=2299
OdpowiedzUsuńTu jest wzmianka o potrawie khar... może chodzi własnie o rodzaj przyprawy czy mieszanki przypraw.... zwykle uzywanej do potraw z ryżu...Kuleczki na Twoim zdjęciu wyglądają niezwykle smakowicie. Kocham ryż i szpinak i myślę, że danie bedzie mi smakowało:) Pozdrawiam
ulubiony szpinak
OdpowiedzUsuńa z ryżem nie jadłam
Wyglada pysznie :))
OdpowiedzUsuńwidac ze ta pani lubi cudza własnosc: http://vivalavita.pl/przepis/ryzowoszpinakowekulkinaparze-635.html
OdpowiedzUsuńDziękuję Bernadeto
OdpowiedzUsuń