piątek, 9 kwietnia 2010

Obiad w 8 minut. Znowu :)


Kolejny przepis z serii blyskawicznych

Małe opakowanie serka mascarpone - o ile mnie pamięć nie myli to 250 g
1 żółtko
Ze 4 pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Można je pozbawić pestek
Spora garść świeżo startego parmezanu
Kilka plastrów dobrej szynki (gotowanej, suszonej.. co kto lubi, ja użylam gotowanej) – pokrojonej w kostkę
Pieprz – sporo
Sól – nie za dużo
Makaron

Makaron gotować
Mascarpone przełożyć do miski, wbić żółtko, wlać ze 2 – 3 łyżki wrzątku spod makaronu. Porządnie wymieszać.
Dodać starty parmezan.
Makaron odcedzić, połączyć z serem, wymieszać, dodać szynkę i pomidory.
Doprawić do smaku.
Już :D

6 komentarzy:

  1. A ja bym polemizowała :P W 8 minut to da się zrobić sos, bo nie sądzę, aby zagotowanie wody razem z ugotowaniem makaronu zajęło osiem lub mniej minut. Chyba że to czarodziejski makaron, ale też bym polemizowała :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i pyszne :)
    W 8 minut to się ugotuje, a z tym czasem zagotowania wody to nie przesadzajmy. Ja jak się spieszę, to gotuję wrzątek w czajniku i wlewam do garnka ...

    OdpowiedzUsuń
  3. No doobra, doobra :)
    Trzeba dodać parę minut na gotowanie wody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię te Twoje makarony (((:

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiedziałam, hihihi ;) A na poważnie czy to zajmie 8 minut czy 18, to i tak szybko obiad ma szansę znaleźć się na stole, a to dla burczącego brzuszka najważniejsze. Pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń