W ramach Chińskiego Tygodnia
NajpierW klasyczny bulion drobiowy wg Kena Homa
Trochę uprościłam i zubożyłam jego przepis
W oryginale jest znacznie więcej mięsa niż u mnie.
4 – 5 kurzych skrzydełek
1,5 litra wody
3 kawałki świeżego imbiru, obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałeczki
2 dymki – bez zielonej części
5 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych ale nie pozbawionych skórki
Sól
Pieprz
Dorzuciłam też 1 suszoną chili i 1 źdźbło trawy cytrynowej.
Kurze skrzydła włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na małym ogniu.
W trakcie gotowania zbierać szumowiny.
Nie mieszać i nie dopuścić do gwałtownego zagotowania się wody.
Dodać resztę składników.
Gotować na bardzo małym ogniu przez jakieś 1,5 godziny.
Przecedzić (najlepiej przez gazę)
Wstawić do lodówki. Usunąć warstwę tłuszczu z powierzchni.
Z takiego bulionu można robić róóóóóżne zupy.
Ja zrobiłam prostą, lekką zupę z piersią kurczaka i pieczarkami.
Pasowałyby do niej jeszcze grzyby mun ale wzięły i wyszły.
A to składniki:
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego (postąpiłam nieortodoksyjnie bo użyłam japońskiego.. a nie chińskiego)
3 łyżki ryżowego octu winnego
Pieprz
1 podwójna kurza pierś
Kilka pieczarek
1 papryczka chili
Cienki makaron ryżowy lub sojowy
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą
Mięso pokroić w paseczki
Pieczarki oczyścić u i też pokroić
Mięso wrzucić do gotującego się bulionu.
Gotować 10 minut. Następnie dodać pieczarki.
Gotować kolejne 5 - 10 minut
W tzw międzyczasie wymieszać mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, octem, wodą. Dodać pokrojoną chili i świeżo zmielony pieprz.
Wlać do gotującej się zupy.
Podawać z makaronem
Ale ta zupka ma fajny kolor :)
OdpowiedzUsuńo, taką zupę to i bez chińskiego tygodnia chętnie zjem
OdpowiedzUsuńwłaśnie ją robię, jak się nażre i będę miał siłę to napisze :)
OdpowiedzUsuń