piątek, 29 maja 2009

Mała rzecz a cieszy


Naleśnik. Ponoć smaczny. Dwa niejadki pochwaliły ;-). Mój jadek też nie narzekał ..

Mąka, mleko, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy, nieco cukru, kropla oleju, jajka, szczypta cukru.
Smażyć, smarowac Nutellą, wręczyć niejadkom i jadkom. Samemu tez spróbować ;-)

Feta z piekarnika


Kilka pomidorów obrać ze skóry i pokroic w kostkę.

Dno żaroodpornego naczynia skropić odrobina oliwy. Ułozyć warstwę pomidorów, lekko posolić, na pomidorach połozyć kawałek prawdziwej greckiej fety, posypac chili i pieprzem, przykryć kolejną warstwą pomidorów. Zapiekać 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Caprese




Czyli.. klasyka gatunku :)




Plastry mozzarelli poprzekładane plastrami aromatycznego pomidora.


Całość skropiona bazylią zmiksowaną z oliwą i niewielką ilością startego parmezanu i doprawiona solą i pieprzem.


czwartek, 28 maja 2009

Bakłażanowa zupa krem


Usiłowałam spapugować zupę, którą zaserwowano nam podczas komunii dziecięcia. Nie wyszła identyczna, ale i tak warto zrobić

1 – 1,5 litra wywaru
2 bakłażany
1 cebula
2 ziemniaki (niekoniecznie)
Ostra suszona papryczka
Sos worcestershire
Tabasco
Sól
Sporo pieprzu
Śmietana lub jogurt


Przygotować wywar mięsny. Ja robiłam na indyczym skrzydle.
2 bakłażany pokroić w kostkę, rozłożyć na tacach, obficie posolić, odstawić na ca 24 godziny.
Po upływie tego czasu bakłażany bardzo dokładnie wypłukać i lekko osuszyć.

Cebulę i ziemniaki pokroić.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i ziemniaki. Przesmażyć. Wrzucić bakłażany. Można dodać nieco więcej oliwy. Wkruszyć papryczkę. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem.
Gotować około 15 – 20 minut.
Zmiksować, doprawić tabasco i sosem Worcester.
Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu

wtorek, 26 maja 2009

Tagliatelle z krewetkami i .. śmietaną


Przepis autorstwa znajomego Niemca.
Włoch prawdopodobnie nie skusiłby się na takie połączenie ;-). Nam ono jednak bardzo odpowiada.

300 g krewetek koktajlowych
Pół kieliszka wina białego
300 ml śmietany (użyłam Łaciatej do zup i sosów – 18 %)
Sól – niedużo
Pieprz – sporo
1 suszona ostra papryczka
Dużo świeżo startego parmezanu
Ew. natka
1 – 2 łyżki oliwy lub masła
Tagliatelle – lub inny makaron

Wstawić wodę na makaron
Oliwę lub masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę chili i krewetki.
Przesmażyć, podlać białym winem, odparować.
Wlać śmietanę, wsypać część startego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem.
Ew. posypać natka.
Podawać z resztą parmezanu

sobota, 23 maja 2009

Zostały mi trzy białka


Co się miały zmarnować..
Ubiłam ze 150 g cukru pudru, dodałam 150 g wiórków kokosowych i ciut niezdrowego zielonego barwnika (biel mi się znudziła)
Piekłam jakieś 20 minut w 150 stopniach – aż się zarumieniły.
Zajadamy te kokosanko beziki przełożone bitą śmietaną

I znowu te kalorie..


A miałam nie robić deserów i nie piec ciast. Wakacje tuż tuż, kostium kąpielowy się czai w szafie.. Ale cóż..
Jednak mam bardzo słabą silną wolę.

3 żółtka
300 g mascarpone
Pół litra śmietany 36 %
150 g białej czekolady
Nieco cukru
Laska wanilii
Ekstrakt waniliowy

Żółtka utrzeć (można na parze) z niewielka ilością cukru. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu z 1 – 2 łyżkami śmietany.
Z laski wanilii wydobyć pestki, dodać do czekolady.

Resztę śmietany ubić z 1 – 2 łyżkami cukru pudru.

Czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzić.
Podawać z ubitą śmietaną posypaną startą białą czekoladą.

Banalniej już się nie da


Czyli podstawowy sos pomidorowy.

Który u nas w domu gości bardzo często. Zazwyczaj do spaghetti.


1 lub 2 puszki pomidorów (mogą być pelati, mogą być krojone)
Oliwa
2 ząbki czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
Sól
Pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę ( 2 – 3 łyżki), wrzucamy pokrojony lub posiekany czosnek i rozkruszoną papryczkę. Smażymy chwilę, pilnując, żeby czosnek nie zaczął się rumienić. Wlewamy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i dusimy około 30 minut.

Makaron MIESZAMy z sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i zajdamy z apetytem.

Do takiego sosu można dodawać różności: tuńczyka z puszki, pieczarki, ser pleśniowy, cukinię, bakłażany, krewetki... byle nie wszystko na raz :D

czwartek, 21 maja 2009

Tyjemy, tyjemy


Znaczy się desery zajadamy. Tłuste i kaloryczne.

3 żółtka
2 łyżki zwykłego cukru
1 – 2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
300 g mascarpone
Truskawki
Sok z 1 cytryny
Kieliszek likieru – ja używam Amaro Montenegro, ale może być każdy inny, owocowy lub nie
Kakao do dekoracji

Truskawki pokroić
Żółtka utrzeć na parze z cukrem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Wszystko połączyć z mascarpone, wlać alkohol i sok z cytryny.

Kieliszki lub miseczki napełnić do połowy masą, ułożyć na niej grubą warstwę truskawek, przykryć masą serową. Posypać kakao. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.

wtorek, 19 maja 2009

Placki ziemniaczane


Moje dziecko do wczoraj nie lubiło placków ziemniaczanych.
Teraz już lubi.
O takie:

Kilka ziemniaków
2 szalotki
papryka ostra w proszku
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na sitko, odcisnąć. PŁYN ZEBRAĆ. Szalotki posiekać lub zetrzeć.

Ziemniaki wymieszać z cebulą, wlać płyn pozostały po odciśnięciu, doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą.
Smażyć na oleju aż będą chrupiące.
My (a właściwie oni – bo ja nie lubię placków) zjedli z kotletem mielonym i obsmażonymi pieczarkami.

Wołowina z kokosem


Pół kilo wołowiny (najlepsza byłaby polędwica, ale może być też krzyżowa)
Puszka mleka kokosowego
1 – 2 łyżki czerwonej pasty curry
Sok i skórka z 1 limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Swieże chili

W woku rozgrzać olej, dodać pastę curry, chwilkę przesmażyć.
Wrzucić wołowinę, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać mleko kokosowe, dusić aż mięso będzie miękkie.
Dodać sos rybny, cukier i cytrynę.
Podawać z drobno pokrojoną papryczką chili i skórką z limonki.
Można udekorować bazylią lub kolendrą

Różowa zupa














czyli barszcz inaczej ;-)

Ponownie przepis z tej oto książki
http://www.amazon.com/Ultimate-Fat-Free-Cookbook-Step-Step/dp/1859673554

Moją uwagę zwróciło dziwne połączenie smaków i.. ocet, który uwielbiam J

300 g pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
300 g ugotowanych i pokrojonych w paseczki buraków
2 posiekane ząbki czosnku
Litr , półtora gorącego wywaru (mięsny, warzywny..) lub wody
2 – 3 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki malinowego octu
Jogurt naturalny
Ugotowany makaron – najlepiej drobny
Szczypiorek
sól
pieprz
chili

Do garnka wlać oliwę, na zimną wrzucić czosnek i cebulę. Smażyć przez około 15 minut, aż całość zmięknie.
Dodać buraki, zalać wodą lub wywarem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i chili. Wlać ocet. Wrzucić makaron.
Podawać z kleksem z jogurtu i szczypiorkiem

wtorek, 12 maja 2009

Szybka surówka


Pomidory, limonka, dymka, papryczki jalapeno, świeża mięta, sól i nieco pieprzu. I to wszystko.
Podawać schłodzone.

Pikantny pieczony kurczak


Ziemniaki Concertina były dodatkiem do pikantnego kurczaka.
A przepis na owego pikantnego kuraka pochodzi z Azjatyckiej Kuchni wyd. Konemann. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale tylko odrobinę :)

Dorodnego kurczaka przekroić na pół, ułożyć w brytfannie (skrzydełka spróbować schować, bo się spalą..) skóra do góry.
Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W tzw. międzyczasie przygotować sos
Zmiksować:
4 papryczki chili (pestki można usunąć)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kurkumy
1 – 2 łyżki soku z limonki.
Oliwa / olej

Po upływie 30 minut kurczaka polać sosem.
Piec kolejne 30 – 40 minut, Albo i dłużej, jeśli ptaszysko jest wyjątkowo duże.
Sos jest b. ciemny, przez co kurczak jest mało fotogeniczny

Concertina garlic potatoes


czyli pieczone ziemniaki z czosnkiem :D


Przepis pochodzi z tej o to książki.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51SSNY0D6KL._SL500_AA240_.jpg

Ziemniaki ponacinać.
Kilka ząbków czosnku pokroić w bardzo drobne plasterki
W szczeliny powtykać plasterki czosnku. Plasterków może być mniej niż szczelin ;-)

Wg przepisu to wszystko J Ja dodałam trochę grubej soli i skropiłam każdego ziemniaka niewielką ilością oliwy.
Piekły się ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do ziemniaków podałam sos z jogurtu greckiego wymieszanego z serkiem Bieluch, szczypiorkiem, startym serem gouda , solą i pieprzem.

Pomidorowa zupa krem z suszonymi pomidorami


1 cebula pokrojona
2 – 3 ząbki czosnku posiekane
2 puszki pomidorów
Kilka suszonych pomidorów
Chili suszone
1 -2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Bazylia
Odrobina cukru
Nieco wody
Jogurt grecki

Do garnka wlać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i chili. Przesmażyć.
Wrzucić suszone pomidory. Wlać obie puszki pomidorów, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 15 minut. Dolać nieco wody, ale nie przesadzić – to ma być zupa krem J.
Wrzucić kilka listków świeżej bazylii.
Całość zmiksować. Dodać jeszcze trochę bazylii. Skropić oliwą spod suszonych pomidorów.
Podawać z kleksem z jogurtu greckiego.

środa, 6 maja 2009

Podróż w czasie


Jak zwykle nagotowałam za dużo makaronu.. trzeba go było zagospodarować. Padło na małą podróż w czasy mojego dzieciństwa – makaron smażony z cukrem.
Na patelni należy rozgrzać niewielką ilość masła, wrzucić makaron, sypnąć obficie cukrem (może być waniliowy, może być brązowy .. co kto woli), poczekać aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Dodać ulubione owoce. I zajadać z apetytem.

To jedno z pierwszych dań jakie sama przyrządziłam .. dziecięciem będąc.

wtorek, 5 maja 2009

Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami


Spaghetti
1 cukinia średniej wielkości lub 2 małe
Ocet balsamiczny
2 – 3 ząbki czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
Oliwa
10 suszonych pomidorów + 1 – 2 łyżki oleju spod nich
Sól, pieprz
Parmezan

Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody.
Czosnek drobno pokroić.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek, wkruszyć papryczkę. Przesmażyć, nie dopuszczając do przypalenia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Połowę wrzucić na patelnię, skropić 1 – 2 łyżeczkami octu balsamicznego. Poddusić chwilę.
Suszone pomidory drobno pokroić, wrzucić do cukinii. Dodać czosnek wlać olej spod pomidorów. Zamieszać. Wyłączyć gaz. Makaron odcedzić.
Wrzucić na patelnię z sosem, dodać pozostałą cukinię. Podawać z parmezanem

Co zrobić z dwóch bananów, które..


... chwile świetności mają już za sobą?


Ano koktajl .

Celem zrobienia tegoż należy owe banany połaczyć z niewielką ilością kefiru, fruktozą i wodą różaną . Zmiksować, posypać czekoladą i wiórkami kokosowymi i zaserwować dziecięciu w ramach deseru. Dziecię nie protestowało, wręcz przeciwnie :)

Ciasto bardzo czekoladowe


Przepis dostałam od koleżanki. Idealne ciasto dla osób będących na diecie Montignaca. Ja nie jestem, ale ciasto i tak pyszne :D

250 g gorzkiej czekolady – 70% kakao
5 jajek
Ciut wody
Ekstrakt waniliowy (niekoniecznie)
Skórka starta z 1 pomarańczy.
Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną wody. Przestudzić
Ubić pianę z białek.
Żółtka utrzeć z czekoladą, dodać odrobinę ekstraktu waniliowego. Wmieszać pianę z białek.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( użyłam keksówki). Posypać skórką pomarańczową. Piec około 20 minut w temperaturze 120 stopni