sobota, 23 maja 2009

Banalniej już się nie da


Czyli podstawowy sos pomidorowy.

Który u nas w domu gości bardzo często. Zazwyczaj do spaghetti.


1 lub 2 puszki pomidorów (mogą być pelati, mogą być krojone)
Oliwa
2 ząbki czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
Sól
Pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę ( 2 – 3 łyżki), wrzucamy pokrojony lub posiekany czosnek i rozkruszoną papryczkę. Smażymy chwilę, pilnując, żeby czosnek nie zaczął się rumienić. Wlewamy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i dusimy około 30 minut.

Makaron MIESZAMy z sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i zajdamy z apetytem.

Do takiego sosu można dodawać różności: tuńczyka z puszki, pieczarki, ser pleśniowy, cukinię, bakłażany, krewetki... byle nie wszystko na raz :D

1 komentarz: