Ziemniaki Concertina były dodatkiem do pikantnego kurczaka.
A przepis na owego pikantnego kuraka pochodzi z Azjatyckiej Kuchni wyd. Konemann. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale tylko odrobinę :)
Dorodnego kurczaka przekroić na pół, ułożyć w brytfannie (skrzydełka spróbować schować, bo się spalą..) skóra do góry.
Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W tzw. międzyczasie przygotować sos
Zmiksować:
4 papryczki chili (pestki można usunąć)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kurkumy
1 – 2 łyżki soku z limonki.
Oliwa / olej
Po upływie 30 minut kurczaka polać sosem.
Piec kolejne 30 – 40 minut, Albo i dłużej, jeśli ptaszysko jest wyjątkowo duże.
Sos jest b. ciemny, przez co kurczak jest mało fotogeniczny
A przepis na owego pikantnego kuraka pochodzi z Azjatyckiej Kuchni wyd. Konemann. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale tylko odrobinę :)
Dorodnego kurczaka przekroić na pół, ułożyć w brytfannie (skrzydełka spróbować schować, bo się spalą..) skóra do góry.
Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W tzw. międzyczasie przygotować sos
Zmiksować:
4 papryczki chili (pestki można usunąć)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kurkumy
1 – 2 łyżki soku z limonki.
Oliwa / olej
Po upływie 30 minut kurczaka polać sosem.
Piec kolejne 30 – 40 minut, Albo i dłużej, jeśli ptaszysko jest wyjątkowo duże.
Sos jest b. ciemny, przez co kurczak jest mało fotogeniczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz