czwartek, 21 maja 2009

Tyjemy, tyjemy


Znaczy się desery zajadamy. Tłuste i kaloryczne.

3 żółtka
2 łyżki zwykłego cukru
1 – 2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
300 g mascarpone
Truskawki
Sok z 1 cytryny
Kieliszek likieru – ja używam Amaro Montenegro, ale może być każdy inny, owocowy lub nie
Kakao do dekoracji

Truskawki pokroić
Żółtka utrzeć na parze z cukrem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Wszystko połączyć z mascarpone, wlać alkohol i sok z cytryny.

Kieliszki lub miseczki napełnić do połowy masą, ułożyć na niej grubą warstwę truskawek, przykryć masą serową. Posypać kakao. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz