wtorek, 12 maja 2009

Pomidorowa zupa krem z suszonymi pomidorami


1 cebula pokrojona
2 – 3 ząbki czosnku posiekane
2 puszki pomidorów
Kilka suszonych pomidorów
Chili suszone
1 -2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Bazylia
Odrobina cukru
Nieco wody
Jogurt grecki

Do garnka wlać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i chili. Przesmażyć.
Wrzucić suszone pomidory. Wlać obie puszki pomidorów, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 15 minut. Dolać nieco wody, ale nie przesadzić – to ma być zupa krem J.
Wrzucić kilka listków świeżej bazylii.
Całość zmiksować. Dodać jeszcze trochę bazylii. Skropić oliwą spod suszonych pomidorów.
Podawać z kleksem z jogurtu greckiego.

1 komentarz:

  1. Nie wiem czy to to co jadlem wyglada podobnie, a bylo naprawde wysmienite. I nie moge sie doczekac kiedy zrobie z tego przepisu jesli bedzie rownie smaczna napewnoo napisze a cos mi sie wydaje ze to wlasnie to.
    Sprawdźcie

    OdpowiedzUsuń