czwartek, 28 maja 2009

Bakłażanowa zupa krem


Usiłowałam spapugować zupę, którą zaserwowano nam podczas komunii dziecięcia. Nie wyszła identyczna, ale i tak warto zrobić

1 – 1,5 litra wywaru
2 bakłażany
1 cebula
2 ziemniaki (niekoniecznie)
Ostra suszona papryczka
Sos worcestershire
Tabasco
Sól
Sporo pieprzu
Śmietana lub jogurt


Przygotować wywar mięsny. Ja robiłam na indyczym skrzydle.
2 bakłażany pokroić w kostkę, rozłożyć na tacach, obficie posolić, odstawić na ca 24 godziny.
Po upływie tego czasu bakłażany bardzo dokładnie wypłukać i lekko osuszyć.

Cebulę i ziemniaki pokroić.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i ziemniaki. Przesmażyć. Wrzucić bakłażany. Można dodać nieco więcej oliwy. Wkruszyć papryczkę. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem.
Gotować około 15 – 20 minut.
Zmiksować, doprawić tabasco i sosem Worcester.
Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu

2 komentarze:

  1. Kochana Marghe - czy napewno doprawiac tabaka? Twoja zlosliwa Cymru gratuluje bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. :D Dzięki, zaraz poprawię

    OdpowiedzUsuń