Usiłowałam spapugować zupę, którą zaserwowano nam podczas komunii dziecięcia. Nie wyszła identyczna, ale i tak warto zrobić
1 – 1,5 litra wywaru
2 bakłażany
1 cebula
2 ziemniaki (niekoniecznie)
Ostra suszona papryczka
Sos worcestershire
Tabasco
Sól
Sporo pieprzu
Śmietana lub jogurt
Przygotować wywar mięsny. Ja robiłam na indyczym skrzydle.
2 bakłażany pokroić w kostkę, rozłożyć na tacach, obficie posolić, odstawić na ca 24 godziny.
Po upływie tego czasu bakłażany bardzo dokładnie wypłukać i lekko osuszyć.
Cebulę i ziemniaki pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i ziemniaki. Przesmażyć. Wrzucić bakłażany. Można dodać nieco więcej oliwy. Wkruszyć papryczkę. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem.
Gotować około 15 – 20 minut.
Zmiksować, doprawić tabasco i sosem Worcester.
Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu
1 – 1,5 litra wywaru
2 bakłażany
1 cebula
2 ziemniaki (niekoniecznie)
Ostra suszona papryczka
Sos worcestershire
Tabasco
Sól
Sporo pieprzu
Śmietana lub jogurt
Przygotować wywar mięsny. Ja robiłam na indyczym skrzydle.
2 bakłażany pokroić w kostkę, rozłożyć na tacach, obficie posolić, odstawić na ca 24 godziny.
Po upływie tego czasu bakłażany bardzo dokładnie wypłukać i lekko osuszyć.
Cebulę i ziemniaki pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i ziemniaki. Przesmażyć. Wrzucić bakłażany. Można dodać nieco więcej oliwy. Wkruszyć papryczkę. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem.
Gotować około 15 – 20 minut.
Zmiksować, doprawić tabasco i sosem Worcester.
Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu
Kochana Marghe - czy napewno doprawiac tabaka? Twoja zlosliwa Cymru gratuluje bloga.
OdpowiedzUsuń:D Dzięki, zaraz poprawię
OdpowiedzUsuń