wtorek, 26 maja 2009

Tagliatelle z krewetkami i .. śmietaną


Przepis autorstwa znajomego Niemca.
Włoch prawdopodobnie nie skusiłby się na takie połączenie ;-). Nam ono jednak bardzo odpowiada.

300 g krewetek koktajlowych
Pół kieliszka wina białego
300 ml śmietany (użyłam Łaciatej do zup i sosów – 18 %)
Sól – niedużo
Pieprz – sporo
1 suszona ostra papryczka
Dużo świeżo startego parmezanu
Ew. natka
1 – 2 łyżki oliwy lub masła
Tagliatelle – lub inny makaron

Wstawić wodę na makaron
Oliwę lub masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę chili i krewetki.
Przesmażyć, podlać białym winem, odparować.
Wlać śmietanę, wsypać część startego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem.
Ew. posypać natka.
Podawać z resztą parmezanu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz