wtorek, 5 maja 2009

Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami


Spaghetti
1 cukinia średniej wielkości lub 2 małe
Ocet balsamiczny
2 – 3 ząbki czosnku
1 suszona ostra papryczka (peperoncino)
Oliwa
10 suszonych pomidorów + 1 – 2 łyżki oleju spod nich
Sól, pieprz
Parmezan

Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody.
Czosnek drobno pokroić.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek, wkruszyć papryczkę. Przesmażyć, nie dopuszczając do przypalenia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Połowę wrzucić na patelnię, skropić 1 – 2 łyżeczkami octu balsamicznego. Poddusić chwilę.
Suszone pomidory drobno pokroić, wrzucić do cukinii. Dodać czosnek wlać olej spod pomidorów. Zamieszać. Wyłączyć gaz. Makaron odcedzić.
Wrzucić na patelnię z sosem, dodać pozostałą cukinię. Podawać z parmezanem

3 komentarze: