A miałam nie robić deserów i nie piec ciast. Wakacje tuż tuż, kostium kąpielowy się czai w szafie.. Ale cóż..
Jednak mam bardzo słabą silną wolę.
3 żółtka
300 g mascarpone
Pół litra śmietany 36 %
150 g białej czekolady
Nieco cukru
Laska wanilii
Ekstrakt waniliowy
Żółtka utrzeć (można na parze) z niewielka ilością cukru. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu z 1 – 2 łyżkami śmietany.
Z laski wanilii wydobyć pestki, dodać do czekolady.
Resztę śmietany ubić z 1 – 2 łyżkami cukru pudru.
Czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzić.
Podawać z ubitą śmietaną posypaną startą białą czekoladą.
Jednak mam bardzo słabą silną wolę.
3 żółtka
300 g mascarpone
Pół litra śmietany 36 %
150 g białej czekolady
Nieco cukru
Laska wanilii
Ekstrakt waniliowy
Żółtka utrzeć (można na parze) z niewielka ilością cukru. Dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu z 1 – 2 łyżkami śmietany.
Z laski wanilii wydobyć pestki, dodać do czekolady.
Resztę śmietany ubić z 1 – 2 łyżkami cukru pudru.
Czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzić.
Podawać z ubitą śmietaną posypaną startą białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz