środa, 5 września 2012

Calamarata z pesto z cukinii

Calamarata to rodzaj makaronu .
Kształtem przypomina pokrojone w krążki kalmary, stąd nazwa .

Dla 4 osób
400 g makaronu
1 duża cukinia
4 mini cukinie
garść świeżej bazylii
3 - 4 łyżki startego parmezanu
1 - 2 łyżki orzeszków pinii
oliwa - tu ilości nie podam, trza lać na oko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
2 - 3  łyżki oliwy cytrynowej


Małe cukinie pokroić w cienkie plasterki.
Oliwę cytrynową wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zalać sosem cukinie. Odstawić na chwilę

Dużą cukinię pokroić w kostkę.
Zblanszować lub ugotować na parze (ja gotowałam na parze, 10 minut jej wystarczy)
Zmiksować:
zblanszowaną cukinię, czosnek, bazylię, parmezan, orzeszki. Stopniowo dodawać oliwę. Nie trzeba jej dużo, bo cukinia po obgotowaniu  robi się dość miękka i soczysta. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Małe cukinie wstawić (razem z naczyniem, w którym się marynują)  na kilka minut do garnka do gotowania na parze. Przykryć. Cukinia lekko zmięknie i straci ciut koloru, ale zachowa kwaskowy smak.
Jeśli ktoś woli to, rzecz jasna, może pominąć tę fazę i nie poddawać cukinii obróbce cieplnej ino skonsumować na surowo.

W tzn międzyczasie ugotować  makaron.

Do pesto z cukinii wlać 1 - 2 łyżki wrzątku spod makaronu.

Makaron odcedzić i wymieszać z pesto i częścią zamarynowanych mini cukinii; resztę ułożyć na makaronie.

Posypać parmezanem





11 komentarzy:

  1. A wiesz, ze na pierwszy rzut oka pomyslalam, ze to wlasnie kalmary? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, żałuję , że nie miałam kalmarów, zrobiłabym masło maślane ;D

      Usuń
  2. Wielkie dzięki za ten przepis. Mam duże ilości działkowej cukinii i kończą mi się na nią pomysły. Teraz już wiem, zrobię pesto :) Jesteś niezastąpiona :D

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis. :) uwielbiam cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, to jest wyzwanie!!! Już i się pomieszłay duże cukienie z małymi, gdzie którą dodać, ale gołym okiem widzę, że to przepis do wypróbowania i bede całowana po rękach ha ha ha.
    A jakie to pochodzenie ?

    P.S Marghe, co byc powiedziala na usunięcie weryfikacji wpisów...oczy stracę i cholera mnie już bierze !!!!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenado / Kasiu .. mam napisać jeszcze raz, żeby było jaśniej?
      Pochodzenie powiadasz? Pesto z cukinii robią we Włoszech (chociaż nigdy tego dania tam nie jadłam..) wiec nie ośmielę się mówić, że sama je wymyśliłam, ale dodatki moje ;D

      ps. chętnie usunę jak mi powiesz jak. Jestem analfabetą komputerowym

      Usuń
  5. Marge, domyśliłam się, że z Włoch ha ha ha. Dociekliwa byłam rejonu :D, ale nie ważne.
    W kwestii usunięcia weryfikacji, to w ustawienia bloga trzeba wejść. Zrobię dla ciebie wyjątek i postaram ci to znaleźć. Za rezultat nie ręczę, bo bystrzach to ja tez nie jestem:)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. poszło mi lepiej niż sądziłam :)
    Blog
    projekt
    ustawienia
    posty i komentarze
    opcja: Włącz weryfikację obrazkową: TAK/NIE- wybierz NIE

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Tapenado, zielonego pojęcia nie mam jaki region przerabia cukinię na pesto. Raczej nie Liguria ;)
    Dzięki za instrukcję, zaraz pokombinuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie! Uwielbiam cukinię, więc przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń