czwartek, 6 września 2012

Marynowane pomidory

Przepis pochodzi z gazetki Cucina Moderna. Oro

Wprowadziłam kilka drobnych zmian

6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych :)
2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2 :D)
sól
pieprz

Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli  i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.

Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco przegryzły.
Posypać bazylią




6 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba ten przepis, kolejny który zapisuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. ŻEBY TAKIE POMIDORKI WYSZŁY JAK POWINNY WYJŚĆ, TO MUSI BYĆ DOBRY GATUNEK POMIDORA, A Z TYM TO CIĘŻKO U NAS W SKLEPACH:( ALE PRZEPIS WARTY WYPRÓBOWANIA:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlatego warto robić zakupy u sprawdzonych sprzedawców ;) .
    Bez problemu można dostać dobre pomidory, słowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma jak pomidory ze swojej uprawy

    OdpowiedzUsuń
  5. w swojej foliówce mam 7 odmian pomidora,oraz paprykę w tym również czarną

    OdpowiedzUsuń