wtorek, 18 września 2012

Tatar z wędzonego łososia


300 g wędzonego łososia ,
2 łyżki kaparów
¼ czerwonej cebuli
Niecały por (tylko biała cześć)
Pół łyżeczki musztardy
Pieprz świeżo zmielony
Ciut szczypiorku
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
Kilka kropel sosu sojowego (niekoniecznie)


Kilka kromek pieczywa – u nas tostowe
Kawior (niekoniecznie)

Łososia bardzo drobno pokroić. NIE MIKSOWAĆ bo zrobi się papka, nie tatar.
Zmiksować można kapary i cebulę ;) Ja tak zrobiłam. Pulsacyjnie co by ich za bardzo nie rozdrobnić.
Pory umyć  i pokroić drobno
Szczypiorek posiekać
Wszystkie składniki wymieszać. Schłodzić
Pieczywo zapiec, wykroić kółka. Układać na nich tatara, ozdobić kawiorem.




6 komentarzy:

  1. Lubię takiego tatara, szczególnie gdy wyczuwalne są grubo posiekane kawałki, jak piszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michu, ja też papki nie jadam. Przynajmniej nie z łososia :)

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis, zapamiętam i wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sprawa taki tatar, uwielbiam. Z kaparami jeszcze nie robiłam - trzeba będzie nadrobić zaległości :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio kapary dodaję gdzie się da. Tu pasowały idealnie :)

      Usuń