wtorek, 25 września 2012

Po prostu bruschetta*

Kilka pajd dobrego chleba. Ciabatta mile widziana, ale nie jest konieczna
Kilka dobrych pomidorów
Kilka ząbków czosnku
Świeża bazylia
Dobra oliwa
Dobry ocet balsamiczny
Sól
Pieprz

i już :D


Chleb podpiec na grillu / na patelni grillowej / zapiec w piekarniku,


I teraz .. metod jest kilka, każda jak najbardziej prawidłowa :D
Ja stosuję dwie :

I
Czosnek pokroić albo zmiażdżyć
Pomidory pokroić w kostkę
Pomidory wymieszać z czosnkiem, skropić hojnie oliwą, doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Dorzucić porwane listki bazylii

Taką "sałatkę" nakładać na chleb i zajadać.

II
Czosnek obrać.
Pomidory pokroić w plastry
Chleb nacierać czosnkiem, skrapiać oliwą, nakładać pomidory. Doprawić je do smaku octem (niekoniecznie), solą i pieprzem


* wymawia się toto  brusketta ;) a nie bruszetta ;)

5 komentarzy:

  1. Mmmmm, uwielbiam! Zwłaszcza teraz, gdy można kupić pyszne dojrzałe pomidory...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! proste i nieskomplikowane, często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najprostsze dania są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobra i sprawdzona klasyka!

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń