Kilka dobrych pomidorów
Kilka ząbków czosnku
Świeża bazylia
Dobra oliwa
Dobry ocet balsamiczny
Sól
Pieprz
i już :D
Chleb podpiec na grillu / na patelni grillowej / zapiec w piekarniku,
I teraz .. metod jest kilka, każda jak najbardziej prawidłowa :D
Ja stosuję dwie :
I
Czosnek pokroić albo zmiażdżyć
Pomidory pokroić w kostkę
Pomidory wymieszać z czosnkiem, skropić hojnie oliwą, doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Dorzucić porwane listki bazylii
Taką "sałatkę" nakładać na chleb i zajadać.
II
Czosnek obrać.
Pomidory pokroić w plastry
Chleb nacierać czosnkiem, skrapiać oliwą, nakładać pomidory. Doprawić je do smaku octem (niekoniecznie), solą i pieprzem
* wymawia się toto brusketta ;) a nie bruszetta ;)
Mmmmm, uwielbiam! Zwłaszcza teraz, gdy można kupić pyszne dojrzałe pomidory...
OdpowiedzUsuńPycha! proste i nieskomplikowane, często robię :)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona
OdpowiedzUsuńNajprostsze dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńdobra i sprawdzona klasyka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda