środa, 19 września 2012

Barramundi w skorupce z soli pieczona


2 barramundi lub inne ulubione ryby. Wypatroszone ;)
1 kilogram soli
2 białka
Pęczek natki i/lub innych ulubionych ziół (ja miałam trochę kolendry to dodałam)
2 ząbki czosnku
Łyżeczka chilli (niekoniecznie)
Skórka starta z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Zioła zmiksować
Białka ubić, połączyć z solą, chili  i połową ziół. Porządnie wymieszać, najlepiej rękoma.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z resztą ziół i skórką cytrynową. Wepchnąć rybie do brzucha :D 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć cienką warstwę soli, ułożyć ryby i przykryć je szczelnie resztą soli.
Piec około 35 – 40 minut.



5 komentarzy:

  1. pomysl mi sie podoba, ale czy potem ryba nie jest bardzo slona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matyldo, nie, nie będzie. Tylko musisz bardzo dokładnie obkleić rybę :)

      Usuń
  2. To jest jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie ryby. Bardzo aromatycznie, czyli smacznie wychodzi, pisałam swego czasu o tym u nas na blogu.
    Nie próbowałam jeszcze tej Barramundi, a coraz więcej widzę informacji o tej rybie w necie. Musze się rozejrzeć w sklepach i spróbować

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenado, barramundi jadłam swego czasu w restauracji. Smakowała mi więc zakupiłam.. Jednak wolę inne ryby , ta ma posmak błotka :D

      Usuń
    2. czyli słodkowodna..... więc szału nie ma, przynajmniej dla mnie. Opinia subiektywna ( nie jestem przyzwyczajona)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń