Przepis pochodzi z tej oto książeczki
TAnya Valko „Libia od kuchni”
Pół kilo suszonej ciecierzycy (ja użyłam puszkowanej, bo mi
się nie chciało gotować.. no i nie miałam suchej :D)
2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny (dałam ciut więcej)
2 łyżki oliwy (dałam zdecydowanie więcej, bo całość była
sucha)
Pomidory to już mój dodatek. Pasują świetnie.
Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) zmiksować na gładką
masę.
Pomidory pokroić i rzucić na humus :D
Skropić oliwą (można użyć tej spod pomidorów)
Jestem bardzo ciekawa jak taki hummus smakuje... dodaje do ulubionych i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńHumus czy też hummus - jakkolwiek by go zwać - bardzo lubię :) Podoba mi się pomysł z dodaniem suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuń