czwartek, 28 czerwca 2012

Po prostu humus

a może huMMus?


Przepis pochodzi z tej oto książeczki
TAnya Valko „Libia od kuchni” 

Pół kilo suszonej ciecierzycy (ja użyłam puszkowanej, bo mi się nie chciało gotować.. no i nie miałam suchej :D)
2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny (dałam ciut więcej)
2 łyżki oliwy (dałam zdecydowanie więcej, bo całość była sucha)
Pomidory to już mój dodatek. Pasują świetnie.

Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) zmiksować na gładką masę.
Pomidory pokroić i rzucić na humus :D
Skropić oliwą (można użyć tej spod pomidorów)



2 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak taki hummus smakuje... dodaje do ulubionych i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Humus czy też hummus - jakkolwiek by go zwać - bardzo lubię :) Podoba mi się pomysł z dodaniem suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń