piątek, 29 czerwca 2012

Chłodnik z serem bałkańskim

Cała nasza rodzina uwielbia chłodniki. Wszelakie.
Tym razie dziecię poprosiło o wersję bez ogórka a z pomidorem.
To zrobiłam coś takiego :

litr kefiru
3 pomidory
pęczek rzodkiewki
garść świeżej bazylii
100 g sera bałkańskiego
sok z połowy cytryny
1 mały ząbek czosnku
sporo pieprzu
sól

Pomidory obrać ze skóry.
Jednego zmiksować z bazylią i czosnkiem. Połączyć z kefirem.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce
Dodać do kefiru
Doprawić solą, pieprzem i cytryną.
Podawać z pokrojonym w kostkę serem
Białe chłodniki nie są specjalnie  fotogeniczne, albo ja im nie umiem robić zdjęć..

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ser Bałkański(w Lidlu jest pyszny), głównie używam do sałatek, ale chłodnik wygląda tak pysznie, że na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Za takim klasycznym botwinkowym chłodnikiem to nie przepadam, ale inne... czemu by nie :)

    OdpowiedzUsuń