Dzieło Osobistego:
2 kurze piersi
2 łyżeczki sumaku
Garść listków świeżej mięty
-posiekanej
Łyżeczka mięty suszonej
200 – 250g jogurtu greckiego
skorka i sok z 1
cytryny
pół łyżeczki (hiszpańskiej) papryki w proszku
pieprz
sól
Piersi pokroić w sporą kostkę
Suche przyprawy , zioła skórkę i sok z cytryny wymieszać.
Natrzeć kurczaka. Odstawić na noc
Następnego dnia zalać jogurtem. Znów odstawić na jakiś czas.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mięso osączyć z marynaty (niezbyt dokładnie ;) ). Nadziać na
patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w wodzie), piec około 20 minut
Do mięsa zrobiłam bulgur z pomidorami:
1 szklanka bulguru
3 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Kilka listków świeżej bazylii
1 szklanka obranych i pozbawionych pestek pomidorów
1,5 szklanki wywaru (mięsnego lub warzywnego)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
Sól
Pieprz
Natka
Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć przez 3 minuty.
Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory i suszoną bazylię, poddusić kilka minut. Wsypać
bul gur, wymieszać porządnie. Wlać wywar. Doprawić solą, pieprzem, chili.
Gotować (pod przykryciem) około 25 minut – kasza powinna wchłonąć cały płyn.
Posypać natką i bazylią
Śliczne zdjęcia. Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń