wtorek, 5 czerwca 2012

Kurak w mięcie i jogurcie i czerwony bulgur


Dzieło Osobistego:

2 kurze piersi
2 łyżeczki sumaku
Garść listków świeżej mięty  -posiekanej
Łyżeczka mięty suszonej
200 – 250g jogurtu greckiego
skorka  i sok z 1 cytryny
pół łyżeczki (hiszpańskiej) papryki w proszku
pieprz
sól


Piersi pokroić w sporą kostkę
Suche przyprawy , zioła skórkę i sok z cytryny wymieszać.
Natrzeć kurczaka. Odstawić na noc
Następnego dnia zalać jogurtem. Znów odstawić na jakiś czas.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mięso osączyć z marynaty (niezbyt dokładnie ;) ). Nadziać na patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w wodzie), piec około 20 minut

Do  mięsa  zrobiłam bulgur z pomidorami:
1 szklanka bulguru
3 łyżki  oliwy
1 posiekana cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Kilka listków świeżej bazylii
1 szklanka obranych i pozbawionych pestek pomidorów
1,5 szklanki wywaru (mięsnego lub warzywnego)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
Sól
Pieprz
Natka

Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory i suszoną bazylię, poddusić kilka minut. Wsypać bul gur, wymieszać porządnie. Wlać wywar. Doprawić solą, pieprzem, chili. Gotować (pod przykryciem) około 25 minut – kasza powinna wchłonąć cały płyn.
Posypać natką i bazylią

1 komentarz: