środa, 27 czerwca 2012

Młode ziemniaki w sałatkach dwóch

I.

700 g młodych, niedużych ziemniaków
2 pomidory
2 szalotki
Sos:
pół pęczka natki
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego (niekoniecznie)
sok z połowy cytryny
Oliwa
sól
pieprz

Ziemniaki umyć i oczyścić pobieżnie (młodych nigdy nie obieram, wystarczy je wyszorować grubszą częścią gąbki ). Ugotować. Przestudzić
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry
Szalotki pokroić w plasterki

Składniki sosu zmiksować.
Ziemniaki zalać sosem. Odstawić, żeby całość się przegryzła
Dodać pomidory i szalotki.


II.
500 g młodych ziemniaków
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii i natki
sok z połowy cytryny
dużo pieprzu
sól

Ziemniaki ugotować itp ;)
Resztę składników wymieszać, zalać sosem ziemniaki i zajadać.


8 komentarzy:

  1. ach te młode ziemniaki, czekam tylko az fasolka szparagowa osiągnie akceptowalne ceny i hulaj dusza piekla nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łączysz ziemniaki z fasolką?
      Dawaj przepisy :D

      Usuń
  2. obie wersje pyszne, ale mi nieznane.
    ach, chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, mnie też były nieznane dopóki ich nie wymyśliłam :D

      Usuń
  3. mniam, już wiem co jutro podam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka numer jeden z ziemniaków i pomidorów jest świetna. bardzo mi smakowała i na pewno zrobię ją nie raz:-))polecam

    OdpowiedzUsuń