sobota, 9 czerwca 2012

Jamie twierdzi, że ten kurczak jest "sticky"

tu tak twierdzi
http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-oliver/crispy-and-sticky-chicken-thighs-with-squashed-new-potatoes-and-tomatoes-recipe/index.html

Ja nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale tak czy siak kurczak jest bardzo smaczny :)
Rzecz jasna nie obyło się bez modyfikacji

Podaję swoją wersję, oryginał w linku

500 g młodych ziemniaków
różne części z kuraka :D , udka, pałki, można dorzucić pierś . Ilość wedle uznania. Jamie mówi o 12 nóżkach
600 g pomidorów, najlepiej rożnego koloru, u nas tylko czerwone :)
porządny chlust czerwonego octu winnego
pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra papryka / pieprz kajeński / chili
oliwa

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie.
Kurczaka ponakrawać, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i papryką/ pieprzem kajeńskim / chili.
Mięso obsmażyć na patelni (następnym razem pominę tę fazę i surowe wrzucę do piekarnika, będzie zdecydowanie zdrowiej).
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Ziemniaki odlać. Lekko je ugnieść, powinny trochę popękać - żeby wchłonąć sos, który powstanie podczas pieczenia.
Bazylię, 4 łyżki oliwy, ocet winny, czosnek, pieprz i szczyptę soli zmiksować.
Ziemniaki i pomidory dorzucić do kurczaka. Całość polać sosem bazyliowym
Piec około 40 minut*

*surowy będzie wymagał nieco dłuższego czasu pieczenia


    5 komentarzy:

    1. Ja też nie wiem, o co mu chodzi, wiem tylko, że takiego kuraka - nawet chora chętnie bym zjadła :)

      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    2. taki kurczak to mistrzostwo świata.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bernadeto, robiłaś go?
        Obsmażałaś przed pieczeniem?

        Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
    4. Wow that was unusual. I just wrote an extremely
      long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm
      not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!
      Feel free to visit my page ... boligityrkia.net

      OdpowiedzUsuń