poniedziałek, 21 maja 2012

Szparagi z piekarnika

Cytuję za autorką - Yrsą

Przepis z książki 'Olivier w kuchni'. Jeden z moich ulubionych ze względu na miłość do szparagów i pieczonych pomidorów.

Składniki na 4 porcje:
680 - 900 g świeżych szparagów (przyciętych* i obranych**) {ja najczęściej robię z zielonych}
20 pomidorów, małych, słodkich i dojrzałych {nie przejmuję się rozmiarem}
duża garść czarnych oliwek
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
duża garść świeżej bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz
mała szczypta pokruszonego chilli


Wszystkie składniki wymieszać w misce i włożyć do naczynia do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w piecu nagrzanym do 225 stopni C. W trakcie pieczenia zamieszać 2-3 razy.

Ja się nadmiernie nie przejmuję proporcjami. Robię zazwyczaj 1 porcję i wtedy daję ząbek czosnku. Danie szybkie i pyszne. Polecam, póki są szparagi.

*w łaściwie to nie przycinam, lecz odłamuję: łapię delikwenta w dwóch miejscach: mniej więcej w połowie długości i za ten koniec bez główki i wyginam. W ten sposób odłamuje się zdrewniała końcówka i nie trzeba macać nożem.
** zielonych nie obieram



Ja dodałam nieco sera bałkańskiego, co by danie było treściwsze. Posypałam nim szparagi już po upieczeniu

Byłabym zapomniała - Osobisty te szparagi przyrządził, ja jeno konsumowałam. Z apetytem

6 komentarzy:

  1. smaki jakie lubię :) trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Breniu, zdaj relację czy smakowało a ja przekażę dalej - do autorki :)

      Usuń
  2. Marghe, niemal pachnie przez ekran. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio się takimi zajadam, tylko najpierw piekę pomidorki jakieś 25 minut i dopiero je wrzucam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panno Malwinno, można i tak :)
      Chociaż moje upiekły się całkiem nieźle razem ze szparagami

      Usuń
  4. Marghe, one faktycznie sa przepyszne! Jak dobrze, ze Yrsa je wstawila na CC, prawda? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    PS. Bardzo apetyczne zdjecie!

    OdpowiedzUsuń