sobota, 12 maja 2012

Kurcze pieczone .. a może raczej duszone w kokosie


2 podwójne piersi kurze
2 łyżki czerwonej pasty curry + (ewentualnie, dla tych, którzy lubią naprawdę ostrrro) nieco pasty sambal oelek
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
5  pomidorów
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego/ oliwy
Sok z 1 limonki
Kolendra świeża
szczypiorek

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Pomidory obrać ze skóry  i pokroić w kostkę. 
Kurczaka też pokroić w kostkę.
Wrzucić mięso do żaroodpornego naczynia.  Dodać pomidory.
Pastę curry, sambal, olej/oliwę, limonkę wymieszać z mlekiem kokosowym. Zalać mięso, porzadnie wymieszać.
Wlać sos rybny
Wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Co jakiś czas zamieszać.

Podawać posypane kolendrą *i szczypiorkiem

*Tak, wiem, że na zdjęciu jej nie ma :D ale daję słowo honoru, że na talerzach była. Później :D

3 komentarze: