2 podwójne piersi kurze
2 łyżki czerwonej pasty curry + (ewentualnie, dla tych, którzy lubią naprawdę ostrrro) nieco pasty sambal oelek
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
5 pomidorów
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego/ oliwy
Sok z 1 limonki
Kolendra świeża
szczypiorek
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Pomidory obrać ze skóry i
pokroić w kostkę.
Kurczaka też pokroić w kostkę.
Wrzucić mięso do żaroodpornego naczynia. Dodać pomidory.
Pastę curry, sambal, olej/oliwę, limonkę wymieszać z mlekiem kokosowym.
Zalać mięso, porzadnie wymieszać.
Wlać sos rybny
Wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Co jakiś czas zamieszać.
Podawać posypane kolendrą *i szczypiorkiem
ŚWIETNY POMYSŁ NA OBIAD!Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMniamm, brzmi bardzo smakowicie :) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam się :)
OdpowiedzUsuńI ciesze się, że Wam się podoba