http://cdn2.fishpond.co.nz/0011/895/135/306674/4.jpeg
Kurczak to wg książki "Chicken kebab tonnato" ;)
a składniki na niego to:
175 g kurzej piersi
pół cebuli posiekanej
pół marchewki, drobno pokrojonej
pół selera naciowego, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
110 g tuńczyka w sosie własnym
4 fileciki anchois
150 ml białego wina
150 ml rosołu / wywaru z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
oliwa / olej do smażenia
Wg przepisu kurczaka należy po prostu pokroić , nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć/upiec.
Ja jednak wolałam mięso nieco zamarynować, żeby miało jakikolwiek smak.
Wrzuciłam je do miski z odrobiną oliwy, octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Nadziewając mięso na patyczki poprzekładałam je plasterkami cytryny .
Upiekłam w piekarniku. Bez dodatku tłuszczu
Sos:
Marchew, cebulę, selera, czosnek, liść laurowy i tymianek wrzucić na rozgrzaną oliwę/ olej.
Przesmażyć.
Dodać tuńczyka, anchois, wino i wywar. Gotować około 20 minut.
Usunąć liść laurowy . Zmiksować.
Przestudzić. Dodać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
--
"Kawior" z pieczarek.
Nie pytajcie dlaczego toto występuje pod taką a nie inną nazwą..
W przepisie stoi jak byk żeby - dla 4 osób - użyć 110 g pieczarek.
To zdecydowanie za mało
Dlatego podaję swoje własne proporcje ;)
500g (lub więcej) pieczarek
pół cebuli
3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku (użyłam suszonego, nie udało mi się kupić świeżego)
od siebie dodałam nieco świeżej natki
sól
pieprz
olej / oliwa do smażenia
Pieczarki obrać / oczyścić. Pokroić w spore kawałki.
Olej/ oliwę wlać na patelnię.
Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony / pokrojony czosnek i tymianek. Przesmażyć.
Wrzucić grzyby. Dusić. Cały płyn spod pieczarek powinien odparować.
Wlać ocet. Doprawić do smaku sporą ilością pieprzu i niewielka soli.
Poczekać aż ocet odparuje.
Dodać posiekana natkę.
Wrzucić do miksera. Lekko rozdrobnić. Kawałki pieczarek powinny być wyczuwalne.
Podawać na zimno
Można dodatkowo sypnąć szczypiorkiem.
Ten "tatar" mnie zaintrygowal!
OdpowiedzUsuńMaggie, nam bardzo smakował. Zwłaszcza, że lubimy wszystko co zawiera ocet balsamiczny
OdpowiedzUsuńTatar pieczarkowy muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuń