poniedziałek, 28 maja 2012

Kurczak z sosem tuńczykowym i "tatar" z pieczarek

Oba przepisy pochodzą z  ksiązki "Healthy eating for diabetes" Anthonego Warralla Thompsona i Azminy Govindjii
http://cdn2.fishpond.co.nz/0011/895/135/306674/4.jpeg

Kurczak to wg książki "Chicken kebab tonnato" ;)
a składniki na niego to:

175 g kurzej piersi

pół cebuli posiekanej
pół marchewki, drobno pokrojonej
pół selera naciowego, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
110 g tuńczyka w sosie własnym
4 fileciki anchois
150 ml białego wina
150 ml rosołu / wywaru z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
oliwa / olej do smażenia


Wg przepisu kurczaka należy po prostu pokroić , nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć/upiec.

Ja jednak wolałam mięso nieco zamarynować, żeby miało jakikolwiek smak.
Wrzuciłam je do miski z odrobiną oliwy, octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Nadziewając mięso na patyczki poprzekładałam je plasterkami cytryny .
Upiekłam w piekarniku. Bez dodatku tłuszczu


Sos:
Marchew, cebulę, selera, czosnek, liść laurowy i tymianek wrzucić na rozgrzaną oliwę/ olej.
Przesmażyć.
Dodać tuńczyka, anchois, wino i wywar. Gotować około 20 minut.
Usunąć liść laurowy . Zmiksować.
Przestudzić. Dodać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

--
"Kawior" z pieczarek.
Nie pytajcie dlaczego toto występuje pod taką a nie inną nazwą..

W przepisie stoi jak byk żeby - dla 4 osób -  użyć 110 g pieczarek.
To zdecydowanie za mało
Dlatego podaję swoje własne proporcje ;)

500g (lub więcej) pieczarek
pół cebuli
3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku (użyłam suszonego, nie udało mi się kupić świeżego)
od siebie dodałam nieco świeżej natki
sól
pieprz
olej / oliwa do smażenia

Pieczarki obrać / oczyścić. Pokroić w spore kawałki.
Olej/ oliwę wlać na patelnię.
Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony / pokrojony czosnek i tymianek. Przesmażyć.
Wrzucić grzyby. Dusić. Cały płyn spod pieczarek powinien odparować.
Wlać ocet. Doprawić do smaku sporą ilością pieprzu i niewielka soli.
Poczekać aż ocet odparuje.
Dodać posiekana natkę.

Wrzucić do miksera. Lekko rozdrobnić. Kawałki pieczarek powinny być wyczuwalne.
Podawać na zimno
Można dodatkowo sypnąć szczypiorkiem.





3 komentarze:

  1. Ten "tatar" mnie zaintrygowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, nam bardzo smakował. Zwłaszcza, że lubimy wszystko co zawiera ocet balsamiczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Tatar pieczarkowy muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń