1,5 litra wywaru - u nas wołowo - drobiowy
600 ml pomidorów z puszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu - ja złapałam za balsamiczny, nie wiedzieć czemu :D
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 suszona papryczka - zabijcie ale nie wiem jak ona się nazywa.. po zakupie wyrzuciłam opakowanie z nazwą. To ta na zdjęciu poniżej
1 duża kurza pierś
sok z 1 - 2 limonek
sól
pieprz
świeża kolendra
nachos
Wywar podgrzać
Papryczkę zalać odrobiną wrzątku (lub ww wywaru)
kurzą pierś pokroić w kostkę
Czosnek i cebulę posiekać, albo zmiksować.
Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulą z czosnkiem. Przesmażyć.
Dodać pomidory, wywar, chili, ocet i kmin.
Zagotować. Zmiksować.
Wrzucić pokrojonego kurczaka. Gotować.. aż się ugotuje :D
Doprawić solą , pieprzem i sokiem z limonki.
Udekorować kolendrą
Podawać z nachos
Wygląda na Meksyk! I to taki pyszny Meksyk;)
OdpowiedzUsuńMówisz? :)
UsuńBardzo podobną zupę robi się w Meksyku, więc myślę, że nazwa odpowiednia :D
OdpowiedzUsuńKiedyś tam pojadę i się przekonam :)
UsuńKiedyś..