wg Ainsleya Harriotta
Składniki na czerwona pastę curry:
1 czerwona papryczka chili, świeża
1 źdźbło trawy cytrynowej
1 łyżka startego imbiru, świeżego
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 ząbki czosnku
2 szalotki lub pól cebuli
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju
400 ml wywaru - rybnego lub drobiowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru (nie dodawałam)
250 g makaronu jajecznego
30 krewetek
100 g kiełków fasoli
4 dynki
świeża kolendra ( nie miałam)
limonka
Składniki pasty curry zmiksować porządnie z 75 ml mleka kokosowego.
Rozgrzać olej, dodać pastę curry, przesmażyć przez 2 minuty circa.
Wlać resztę mleka kokosowego, wywar, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować 10 - 15 minut.
W tzw międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Krewetki wrzucić do sosu, pogotować chwilę. Byle nie za długo bo zrobią się gumiaste :)
Wrzucić kiełki fasoli. Gotować dosłownie 30 sekund.
Makaron nakładać do miseczek, zalać "zupą", posypać posiekaną dymką i kolendrą . Podawać z ćwiartkami limonki.
Od siebie dorzuciłam kilka orzeszków ziemnych ;). Na zdjęciu ich nie ma
Alez mi narobilas ochoty na taka apetyczna orientalna zupe!
OdpowiedzUsuńJak możesz tak kusić? :P Wygląda rewelacyjnie. Na 100% ją przygotuję.
OdpowiedzUsuńRóbcie, dziewczyny róbcie. Proste a smaczne.
UsuńMożna użyć gotowej pasty curry i będzie jeszcze szybciej :)