sobota, 26 maja 2012

Casarecce z pesto pomidorowym

300 g makaronu casarecce lub innego ;)
pół słoika suszonych pomidorów
1 pomidor świeży (najlepiej bez pestek), obrany ze skórki
1 ząbek czosnku
pół pęczka bazylii
kilka listków mięty
80 g świeżo startego parmezanu
pieprz
sól (niedużo)
oliwa - nie umiem podać ilości, musi jej być tyle, żeby lekko rozcieńczyła sos

Makaron gotować

Pozostałe składniki zmiksować na dość gładką masę, dodając stopniowo oliwę.
Do sosu wlać 2 - 3 łyżki wrzątku spod makaronu. Wymieszać.

Makaron połączyć z sosem

I to by było na tyle :)

W zasadzie zero roboty a efekt jest

4 komentarze:

  1. WY-SMIE-NI-TE! i takie banalne :) dodalam jeszcze troche orzeszków piniowych, więcej czosnku i na koniec pokrojona szynke prosciutto - palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy suszone pomidory miksujesz razem z olejową zalewą?

    OdpowiedzUsuń