środa, 6 stycznia 2010

Mąż przyrządził kokosowe curry



2 łyżki oleju
Trochę kurczaka :D – z 6 nóżek i 2 piersi
1 łyżeczka kolendry w proszku
3 ząbki czosnku
2 źdźbła trawy cytrynowej – drobno posiekane
10 listków curry
1 duża lub dwie małe cebule
1 laska cynamonu
2 ziarna zielonego kardamonu
1 łyżka pasty z tamaryndowca
400 g puszka mleka kokosowego
Pół papryczki chili
sól
250 ml wywaru z kurczaka

Oddzielnie – do posypania:
1 ząbek czosnku
Ok. 10 g imbiru
1 papryczka chili czerwona
2 łyżeczki skórki cytrynowej
Ew. świeża kolendra

Składniki „posypki” drobno posiekać. Odstawić
A teraz do dzieła.
Piersi pokroić na spore kawałki. Nogo zostawić w całości. Mięso wrzucić na rozgrzany oliej, smażyć aż zbrązowieją. Zdjąć z patelni.
Na tę sama patelnię wrzucić kolendrę w proszku, zmiażdżony czosnek, starty imbir, posiekana papryczkę chili (można pozbawić ją pestek) i trawę cytrynową, Dodać drobno pokrojona cebulę, smażyć ok. 5 minut, aż zmięknie.
Wrzucić z powrotem mięso, dodać cynamon, kardamon, pastę z tamaryndowca (można ją rozcieńczyć niewielką ilością gorącej wody i wydłubać pestki) , wlać mleko kokosowe i wywar. Dusić pół godziny, bez przykrywki.
Wyjąc cynamon i kardamon.
Posypać „posypką”. Masło maślane mi wyszło, ale liczy się smak :D
Można podawać z ryżem.
Następnym razem do curry dodamy ziemniaki. Będzie fajny eintopf.

5 komentarzy:

  1. Tez bardzo lubie jak mi maz przyzadza jedzonka. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie kupujesz liście curry?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego co pamiętam to kupiłam w Samirze.
    Warszawa
    Mają też sklep internetowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie smaczne,(choc mdle) no i dlaczego sos wyglada tak szaro? moze dlatego, ze brak podstawowych skladnikow jakimi sa czili i kurkuma - dodaja koloru i nie zmieniaja smaku zanadto

    OdpowiedzUsuń
  5. a. chili jest
    b. są różne rodzaje curry
    c. co jak co ale dla mnie liczy sie przede wszystkim smak :)
    d. skąd podejrzenie, że mdłe?
    e. chili nie zmienia smaku?

    OdpowiedzUsuń