środa, 6 stycznia 2010

malinowe zabaione


zwane też zabaglione :)
225 g malin mrożonych
Sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka cukru zwykłego
4 żółtka
2 łyżki wina białego
2 łyżki limoncello
5 łyżek greckiego jogurtu

Maliny rozmrozić. Najszybciej będzie jak się je wrzuci do garnuszka z odrobina wody.
Przestudzić. Zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Żółtka wlać do żaroodpornego naczynia i ucierać na parze. W trakcie ucierania dodać cukier, wino i limoncello.
Mieszać aż masa zgęstniej i będzie mieć konsystencję lekko rozpuszczonych lodów :)
Naczynie zdjąć z gazu, wstawić do miski z zimną wodą – to zapobiegnie nadmiernemu ścięciu się jajek. Wystudzić, wmieszać jogurt.
Masę jajeczną wlać do szklanek / kieliszków/ miseczek. Do każdej dodać po kilka łyżek malinowego musu. Zamieszać dekoracyjnie.
Schłodzić

a z białek najprociej zrobić bezy
np wg tego przepisu
6 białek ubić z 1 i 1/3 szklanki zwykłego cukru, dodać 3 łyżeczki octu winnego biaego i
szczyptę soli

Suszyć w lekko uchylonym piekarniku - 100 stopni - przez 3 - 4 godziny

3 komentarze:

  1. Mam jeszcze trochę mrożonych malin, już wiem do czego je wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, ze nie mieszkasz troche blizej ;) Bardzo moje smaki :)

    Pozdrawiam serdecznie! I noworocznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie malinowy wzór wirowy ;))))

    OdpowiedzUsuń