czwartek, 28 stycznia 2010

Kluchy z mięsem mąż wymodził


czyli tagliatelle z cielęciną, smietaną i winem.
Z Makaronów KOnnemana

Sycące, treściwe, proste danie


500 g eskalopek cielęcych
Mąka przyprawiona solą i pieprzem
60 g masła
1 cebula pokrojona w plasterki
Pól kubka wytrawnego białego wina
3-4 łyżki wywaru z kurczaka
2/3 kubka śmietany
Tagliatelle lub inny makaron
Parmezan


Mięso pokroić w paseczki, obtoczyć w mace.
Masło stopić w garnku (część zastąpiliśmy oliwą), przesmażyć na nim mięso. Powinno się porządnie zrumienić.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć ją 8 – 10 minut. Wlać wino, odparować. Dolać wywar i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania wrzucić mięso.

Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem, posypać parmezanem.

2 komentarze:

  1. Marghe, czy sama robisz zdjecia swoich potraw? Bo bardzo ladne. Chcialabym porozmawiac wiecej na ten temat, bo szukam fotografa do zywnosci. Napisz do mnie jagna.badurowicz@saladstory.com

    OdpowiedzUsuń